Overleg voorkomt demonstratie tegen politieoptreden in Amsterdam

Overleg voorkomt demonstratie tegen politieoptreden in Amsterdam

Op social media verscheen vorige week een video, waarin te zien is hoe een hoogbejaarde man, die zichtbaar slecht ter been is, geboeid met de handen op zijn rug door een agent naar een politiebus wordt geleid. Inmiddels heeft de Amsterdamse politie excuses aangeboden voor de wijze waarop deze 88-jarige man van Marokkaanse komaf is gearresteerd. Ook hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg betreurt de gang van zaken rond de aanhouding ten zeerste en heeft publiekelijk te kennen gegeven dat de hoogbejaarde man niet geboeid had mogen worden.

De aanhouding maakte veel woedende reacties los, in het bijzonder binnen de Marokkaanse moslimgemeenschap, hetgeen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ertoe heeft aangezet Kamervragen te stellen aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) omtrent het politieoptreden. De aanhouding heeft het algemene beeld, dat er momenteel heerst rondom de politie en de kwestie van etnisch profileren, waarbij etnische minderden veel vaker worden onderworpen aan politiecontroles, versterkt. Niet gauw daarna verschenen uit diverse onbekende bronnen oproepen voor een grote demonstratie na het wekelijkse vrijdaggebed in Amsterdam.

De hoofdcommissaris was zichtbaar betrokken met de Amsterdammers en ging meteen op initiatief van de Amsterdamse politie (hoofdinspecteur Ben Nassir Bouayad) in gesprek met o.a. lokale politici (Fatima Elatik), de imam en de bestuur van Moskee El Mouhssinin en de hoofdbrandwacht Jbyeh Zouhair, bestuursleden en imams van lokale moskeeën (imam Abdelhamid Belkasmi (Leiden); imam Abdelillah Amrani , de heer Scharott en Si Geunoun (Amsterdam), en maatschappelijk organisaties (Amar Harroui van Stichting Hoop en Ontwikkeling; Ahmed Jilali van Hart voor Samenleving). Gedurende een besloten spoedbijeenkomst in Amsterdam werd op hoog niveau overlegd. De aanwezigen brachten hun eigen ervaringen en expertise ten aanzien van de mogelijke gevolgen van de demonstratie naar voren.

Uit het overleg is gebleken dat de dreiging van een mogelijk demonstratie niet onderschat mag worden. Mede door dialoog en de bemiddelende rol van Stichting Hoop en Ontwikkeling uit Leiden en andere organisaties uit Amsterdam is er een overeenstemming bereikt tussen de voor- en tegenstanders van de demonstratie. De Stichting heeft via deze weg voornamelijk een tegengeluid willen bieden ter voorkoming van een escalatie. De imams en hun moskeebesturen beloofden om de gemeenschap tot kalmte op te roepen en de moskeegangers middels hun vrijdagpreek te weerhouden de straten op te gaan. De politie beloofde hun agenten in het vervolg nog beter te attenderen op hun rol als verantwoorde ordehandhavers in ons rijke en multi-etnische samenleving.

Nieuwsletter

Blijf op de hoogte en schrijf je in