Iman Mohamed Bashar Arafaf van Civilizations Exchange and Cooperation Foundation (CECF) bracht een bezoek aan de Amerikaanse Ambassade voor een bijeenkomst omtrent Islam in het Westen. Hoop en Ontwikkeling was een van de deelnemers. Tijdens de bijeenkomst gaf Imam Mohamed Bashar Arafat zijn visie over de Islam in het westen met betrekking tot pluriformiteit en spiritualiteit. De bijeenkomst werd bijgewoond door Elisabeth van der Steenhoven, Jean-Paul Horsch, Marianne Copier, Amal Kaluf, Diana Khader, Yahya Hendi, Awraham Soetendorp, Achmed Baâdoud en Farid Chakrouni.
Door gebrek aan kennis laten sommige jongeren met een islamitische achtergrond zich in het openbaar negatief uit over joden. Deze generatie weet vaak niet dat de joodse gemeenschap al eeuwenlang vreedzaam deel uitmaakt van bijvoorbeeld de Marokkaanse samenleving. Zelfs in tijden van spanning, leefden joden en moslims in alle rust en openheid als broeders en zusters naast elkaar. Joden hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Marokko. Door de eeuwen heen maakten zij deel uit van het overheidsapparaat als adviseurs, ministers of ambtenaren met hoge bestuurlijke functies. De sultans vertrouwden handel en diplomatie toe aan vooraanstaande joodse families. Neem bijvoorbeeld de hechte handelsbetrekkingen sinds de 16e eeuw tussen Marokko en Nederland. Zo was de eerste diplomaat die Marokko naar Nederland stuurde Samuel Pallache, een Joods-Marokkaanse zakenman en diplomaat. Deze ontmoette stadhouder Maurits van Oranje om te onderhandelen over wederzijdse hulp in de oorlog tegen Spanje. zie het werk van Professor Gerard Wiegers https://bit.ly/2MlX0Mo
De joden hebben ook ten tijde van de Franse bezetting een belangrijke bijdrage geleverd aan de onafhankelijkheidsstrijd. Toen de Franse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog joden op Marokkaans grondgebied wilde afvoeren naar Europese concentratiekampen, verzette de Marokkaanse koning zich openlijk tegen deze anti-Joodse maatregelen. Na de onafhankelijk van Marokko in 1956 is gelijke behandeling van joden en moslims in de grondwet vastgelegd. Door de zware economische tijden die volgden, probeerden joodse handelaren en ambachtslieden elders een beter bestaan op te bouwen. De oorspronkelijke Marokkanen deden precies hetzelfde door in de jaren 60 naar Europa te reizen om te werken. Voor de joodse gemeenschap speelde ook een religieus aspect mee, namelijk Palestina als het beloofde land. De massale emigratie van joden uit Marokko liet een leegte achter in het Atlasgebergte en de Sahara. Desondanks zijn er nog genoeg sporen van de joodse aanwezigheid: begraafplaatsen, tombes van heiligen, synagogen. Deze sporen laten zien dat de relaties tussen joden en moslims door de eeuwen heen goed is geweest.
Het initiatief van Stichting Connect in 2011 om de verwaarloosde joodse begraafplaats in Amsterdam op te knappen met de hulp en Joodse en Marokkaanse jongeren is zeer positief ontvangen. Het project heeft laten zien dat men jongeren ook op een andere manier kan bereiken en motiveren. Stichting Hoop en Ontwikkeling heeft daarom het voornemen om dit project voort te zetten door met een groepje jongeren naar El Aioun(Marokko) te reizen om aldaar een verlaten joodse begraafplaats op te knappen. De stichting beoogt hiermee wederzijds respect tussen joden en moslims te bevorderen en jongeren iets bij te brengen over de Marokkaanse geschiedenis.
Stichting Hoop & Ontwikkeling, 8 april 2019, Museum voor Volkenkunde, Leiden
De stichting Hoop en Ontwikkeling organiseerde wederom een symposium in Leiden, ditmaal onder de titel: “Iedereen telt mee, nieuwe inzichten over diversiteit en inclusiviteit. De organisatoren, onde leiding van stichtingsvoozitter Amar Harroui zijn er opnieuw in geslaagd een breed samengestelde lijst inleiders aan te trekken die voor een uitpuilende zaal in het Museum voor Volkenkunde.
Burgemeester Henri Leferink van Leiden opende met een overzicht van de historische diversiteit die de stad Leiden vanouds heeft gekend en een verwijzing naar het continue proces van inclusie dat daarmee gepaard gaat. Een proces dat niet automatisch verloopt, maar de aandacht en inzet van zowel bestuur als stadssamenleving vraagt.
Een diverse krijgsmacht is een sterke krijgsmacht. Dat was de boodschap van minister Ank Bijleveld-Schouten. Ze erkende dat de Defensiedeur niet altijd wagenwijd heeft opengestaan voor iedereen. Volgens haar gebeurt er nu gelukkig wel van alles om het roer om te gooien. Zo doen verschillende netwerken bij Defensie goed werk op het gebied van leeftijd, vrouwen, geaardheid en culturele achtergrond.
De nestor van de in den Haag gedetacheerde ambassadeurs, Abdelwahab Balouki, hield een pleidooi voor het blijven nastreven ivan diversiteit en inclusiviteit in een tijdsgewricht waar gelijkschakeling en uitsluiting de overhand dreigen te krijgen. Hij sloot af men een verwijzing naar de recente reis van Paus Franciscus aan Marokko en de aandacht die daarbij aan dit thema was geschonken.
Ambassadeur Sabine Nölke van Canada schetste de situatie in haar land, dat als immigratieland bij uitstek beleid heeft ontwikkeld om de inclusie van de diverse immigratiegroepen in goede banen te leiden, waarbij toegang tot de arbeidsmarkt van cruciaal belang is. Ze maakte een onderscheid tussen participatie, integratie en assimilatie.
Directeur Jan van Kooten van de Nationale 4 Mei Comité, spelde allereerst voorzitter Amar Haraoui het insigne op van het Comité en symboliseerde daarmee de slogan ‘Geef de Vrijheid door’. Hij gaf een uiteenzetting over het programma dat is ontwikkeld rond het jaarthema van 2019 dat luidt: In vrijheid kiezen. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Het comité staat stil bij de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buitenwerkingstellen van deze rechtsstaat in de jaren 1940-1945, en de verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we daarbinnen genieten te waarborgen.
Bouchra Tadili, programma manager Diversiteit van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zette de doelstellingen uiteen van het beleid dat vanuit dit departement wordt gevoerd inzake het diversiteit.
Door de inleiders werden oorkondes overhandigd aan personen, die zich in verschillende domeinen verdienstelijk hebben gemaakt op het terrein van de bevordering en ondersteuning van diversiteitsbevordering en inclusie.
Na een onderbreking van twee jaar vanwege Corona organiseerde de Stichting Hoop & Ontwikkeling weer een symposium rondom het thema ‘Bijdragen aan burgerschap’. Het thema bleek zich in een grote belangstelling te mogen verheugen, gezien het volledig gevulde auditorium in het Museum van Volkenkunde. De term burgerschap heeft een grote attentiewaarde in zowel de media als politiek en op allerlei beleidsterreinen streeft de Nederlandse overheid naar een goed burgerschap. In de beleidsdoelen wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de burger in Nederland zich zou moeten gedragen en wat er van betrokkene kan worden verwacht op het terrein van integratie, normen en waarden, onderwijs en opvoeding. De complexe notie van burgerschap openbaart zich zowel in het onderzoek, als binnen de verschillende beleidsterreinen. Soms wordt uitgegaan van identificatie met een gemeenschappelijke identiteit, terwijl n andere gevallen wordt uitgegaan van pluriformiteit. Over het uiteindelijke doel van burgerschap heerst wel consensus, namelijk burgers succesvol te laten participeren in de maatschappij. Tegen deze achtergrond werd gekozen om de notie van burgerschap vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Daartoe had de Stichting Hoop & Ontwikkeling een breed palet aan inleiders uitgenodigd, die onder leiding van moderator Paolo De Mas hun licht lieten schijnen.
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden belichtte niet alleen de historische ervaringen die de gemeente Leiden en haar gemeenschap hebben met het fenomeen burgerschap tegen de achtergrond van de verschillende immigraties, maar illustreerde ook de persoonlijke dimensie van burgerschap aan de hand van de eigen regionale herkomst. Abdelhaq Jermoumi, wethouder in Leiden, verbond het begrip burgerschap niet alleen aan zijn persoonlijke inburgering, meer verbreedde het begrip door de persoonlijke invulling daarvan in zijn politiek-bestuurlijke activiteiten in Leiden. De ambassadeur van Marokko, Abdelhaq Jermoumi, stond allereerst stil bij de brede invulling die het pluriforme begrip identiteit heeft gekregen in de nieuwe grondwet van Marokko, maar plaatste de thematiek en het proces van inburgering van Marokkaanse migranten in vergelijkend perspectief, op basis van zijn lange consulaire betrokkenheid bij migrantengemeenschappen in Italië. Directeur-Generaal Carsten Herstel, van het Ministerie van SZW zette niet alleen bondig en helder uiteen welke de kenmerkende dimensies zijn van het veelomvattende beleidsterrein van Sociale Zaken, maar benadrukte ook de wisselwerking tussen overheid en burgers, waarbij ook een actieve participatie en inzet van laatstgenoemden mag worden verwacht. Dit laatste AL belangrijk element van burgerschap. Directeur Marius Hovius, directeur Rabo Bank Leiden, naast de gemeente Leiden de mede sponsor van het symposium, stond, puttend uit persoonlijke en professionele ervaring stil bij de noodzaak van een organische benadering van organisaties en entiteiten om de complexiteit en gelaagdheid van burgerschap en participatie te kunnen begrijpen. Aan de daarop volgende ronde tafel werd plaatsgenomen oor Ad Alblas, voorzitter levensbeschouwelijk platform Leiden, Menno ten Brink, rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Chantal Suissa-Runne, Founding Director Younite en Arsjad Muradin, Universiteit Leiden. Laatstgenoemde zette in een inleiding de uiteenlopende wetenschappelijke definities uiteen van het begrip burgerschap in wettelijke, economische, sociale en politieke zin. De verrassende openingsvraag vanuit de zaal aan de leden van het panel luidde – “hoe voelt u zich nu “- leidde tot persoonlijk getinte beschrijvingen van de eigen identiteit en het proces van inburgering. Dat laatste vooral opgevat als intermenselijke relaties en communicatie.
Het samenzijn werd afgesloten door uitreiking van een oorkonde van verdiensten door voorzitter van de Stichting Hoop & Ontwikkeling, Amar Harraoui, aan Henri Lenferink, Marius Hovius, Danny Williams, Ad Alblas, Menno ten Brink en Mohammed Amia. De bijzonder geestige wijze waarop Harraoui zich van deze taak kweet logenstraft het recente besluit om de 44 e editie van het Leids Cabaret Festival niet door te zetten vanwege het gebrek aan talent.
Ambassadeur Laurent Pic heeft op 28 januari verschillende organisaties ontvangen die representatief zijn voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Zij kwamen vooral uit Rotterdam en wilden blijk geven van hun medeleven met en hun steun aan Frankrijk na de aanslagen op Charlie Hebdo en de supermarkt Hyper Cacher.
De ontmoeting stond in het teken van vriendschap en gaf gelegenheid te discussiëren over het belang van dialoog en van het bevorderen van universele waarden als tolerantie en gelijkheid.
Tijdens de ontmoeting werden plannen geopperd voor het organiseren van gezamenlijke debatten.